'Extreem-rechts in opmars'

Jaap van Donselaar, die als extreem-rechtsdeskundige verbonden is aan de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting, waarschuwt dat het rechtse radicalisme op straat en op scholen toeneemt. Ook is extreem-rechts zeker niet ongevaarlijk, zo schrijft hij in de jongste uitgave van het Burgemeestersblad.

Van Donselaar - die ieder jaar wel eens langskomt in de FOK!-berichtgeving om te waarschuwen voor extreem-rechts - baseert zijn stellingen op ontwikkelingen van de afgelopen tijd in de samenleving. Volgens hem ''zijn mini-rassenrelletjes waarbij jongerengroepen zijn betrokken, een wekelijkse aangelegenheid geworden.''

Zo pleegden in Almere een groep extreem-rechtse jeugd een aantal ernstige brandstichtingen. En leden van een 'Blood and Honour'-groep vielen in maart 2007 in Uitgeest een groep antifascisten aan, ''waarbij commando's werden gebruikt die erop wijzen dat van tevoren was geoefend'', aldus Van Donselaar. In die zaak moeten morgen 17 neo-nazi's terechtstaan.

Verder attendeert hij op de wapen- en explosievenvondst in Spijkenisse bij Arris de B., een aanhanger van 'Combat 18'. In juni 2007 liet Justitie overigens weten dat er geen aanwijzingen waren dat er rondom De B. een hechte, rechts-extremistische organisatie schuilging.



B&H-spandoek op NVU-demo in Nederland
(Foto Kafka)

Met dank aan mmmkai voor de submit.