'Slechts 4,54 procent van Windows-pc's echt veilig'

Icoon DigitalHet Deense beveiligingsbedrijf Secunia heeft op basis van verzamelde cijfers geconstateerd dat op 95 procent van de pc’s die onder Windows draaien er tenminste ťťn programma aanwezig is waarvan de laatste veiligheidsupdate (nog) niet is geÔnstalleerd. De cijfers zijn verzameld met behulp van software dat op circa 20.000 computers is geÔnstalleerd en die controleert hoe veilig het systeem is.

Deze software werd speciaal ontwikkeld om van de geÔnstalleerde software op een pc te controleren of de laatst bekende veilige versie wordt gebruikt. Slechts bij 4,54 procent van de onderzochte pc’s was dit altijd het geval. Bij de rest was er minimaal ťťn programma geÔnstalleerd met een bekend veiligheidslek. Bij 41,94 procent waren er zelfs elf of meer programma’s met veiligheidslekken aanwezig.

Secunia vermoedt dat deze cijfers nog te positief zijn. De software wordt voornamelijk gebruikt door computerbezitters die bewust met de beveiliging van het systeem bezig zijn. Hierdoor zou het aantal lekkende programma’s onder de gecontroleerde gebruikers relatief laag zijn.

Secunia kan niet aangeven hoe het met de beveiliging staat van systemen die bijvoorbeeld op linux draaien. De controlesoftware wordt namelijk alleen aangeboden voor Windows-pc’s.