Amsterdam zegt sorry tegen Hells Angels

Het zit motorclub de Hells Angels de laatste tijd niet tegen. Na eerdere vrijspraken maakte de gemeente Amsterdam vandaag zijn excuus voor een eerdere stelling dat de Hells Angels ''de onzichtbare, echte dealers'' zijn van drugs op de Wallen. Het bestuur van de hoofdstad schreef dat vorige week in een rapport over de Wallen.

De Hells Angels beklaagden zich daarover, omdat het volgens hen niet waar is. De staf van burgemeester Job Cohen vroeg de politie daarop om nader onderzoek te doen. Daaruit blijkt dat de hoofdstedelijke politie zich ''niet herkent'' in het beeld dat in het rapport werd geschetst.

In het rapport stond: Uit een eerdere 'quick scan' is gebleken 'dat achter een groep zichtbare subdealers' de 'onzichtbare echte dealers zitten'. Daarbij zijn ''onder meer Turken, Colombianen en de Hells Angels genoemd. Zo zijn we uitgekomen bij de hoofdrolspeler in het gebied, de georganiseerde criminaliteit.'' De Hells Angels hadden in deze passage dus niet genoemd mogen worden.

Het Amsterdamse chapter van de Hells Angels is tevreden met die mededeling. ''Iedereen blijft maar roepen dat wij criminelen zijn, terwijl uit onderzoek steeds blijkt dat het niet zo is. Daar worden we een beetje moe van,'' aldus Hells Angel Tommy den Heijer vandaag in het Parool.

Eerder werd al door het Gerechtshof bepaald dat de Hells Angels geen criminele organisatie zijn. En de rechtszaak bij de rechtbank in Amsterdam tegen afzonderlijke leden van de club werd afgeblazen na grove fouten van het OM.