Acht jaar dwangarbeid Zoe's Ark

Icoon Misdaad Een rechtbank in het Afrikaanse Tsjaad heeft zes Franse medewerkers van de Franse liefdadigheidsorganisatie Zoe's Ark gisteren veroordeeld tot acht jaar dwangarbeid. Tegen de zes waren eerder op de dag straffen van zeven tot elf jaar dwangarbeid geëist.

De zes zijn schuldig bevonden aan poging tot ontvoering van 103 kleinere kinderen. Volgens de Fransen ging het om weeskinderen uit Darfur (Sudan) die tijdelijk een onderkomen zouden krijgen in Frankrijk. De kinderen bleken echter geen wezen en kwamen ook niet uit Darfur maar uit Tsjaad zelf.

De rechtszaak begon vrijdag. Een van de Fransen zei enkele dagen geleden dat lokale tussenpersonen hem erin hadden geluisd. De zes hebben ook steeds ontkend dat het om illegale adoptie ging. Ze wilden de kinderen slechts een tijdelijk nieuw en veilig leven geven bij pleegouders.

Twee medeverdachten, een Tsjadiër en een Sudanees, kregen woensdag ieder vier jaar cel. Twee andere verdachte Tsjadiërs werden vrijgesproken. Velen verwachten overigens dat de Fransen hun straf in Frankrijk mogen uitzitten of gratie krijgen van de Tsjadische president Idriss Déby.