AT haalt volop radiopiraten uit de lucht

Icoon RadioZoals al was aangekondigd door het Agentschap Telecom (AT) wordt er deze dagen rond kerst en oud en nieuw extra gelet op etherpiraten. Het agentschap, dat toezicht houdt op uitvoering van de Telecommunicatiewet, legde in Friesland en Overijssel diverse stations een dwangsom op. Dat houdt in dat er voor iedere dag dat er vanaf die plek illegaal wordt uitgezonden, 4.500 euro dient te worden betaald. Sommige piraten kwamen na een paar uur vanaf een nieuwe locatie terug in de lucht, maar kregen een nieuwe dwangsom opgelegd.

Onder meer stations als De Ster van Twente, Krystteam, Franeker Piraten Combinatie, Vrije Piraten, Kerst Trio en Charity FM werden door het AT bezocht. Vanmiddag stond het AT op de stoep bij het Drachtster piratenteam, nadat men daar gisteren op een andere plek ook al had aangeklopt.

Dance
Waar de piraten in het oosten en noorden van het land vooral de welbekende Nederlandse en Duitse piratenmuziek laten horen, zenden radiopiraten in het westen van Nederland, voorzover ze er nog zijn, vooral dance en house muziek uit. Maar ook hier is de opsporingsdienst actief.

In Haarlem werd gisterenmiddag Limit FM 94.1 het zwijgen opgelegd en in Almere was maandag al Flevostad Radio de klos. Die hadden de zender verborgen in een kasteeltoren van het onafgebouwde project Kasteel Almere.

Daar waar piratenstations in oost en noord Nederland veelal vanaf de locatie uitzenden waar de zender staat, gebruiken piraten in het westen vaak onbemande zenders. Ze plaatsen de antenne en zender op een hoog gebouw en zenden via een straalverbinding hun programma door. Hierdoor lopen ze minder kans gearresteerd te worden.

Begin dit jaar werd een zender van Danceradio 992 uit Amsterdam aangetroffen in een 140 meter hoge hoogspanningsmast in het water bij afslag IJburg. Momenteel is ook deze piraat weer in de lucht (op 99.2). Voor hoelang zal de tijd leren.

Via sites als Etherpiraten.info, Ontvangst.org en deze kun je zien waar piraten in de lucht zitten.Hier zat Flevostad Radio