'Schwarzenegger laat 22.000 gevangenen vrij'

Icoon MisdaadArnold Schwarzenegger, de gouverneur van CaliforniŽ, gaat mogelijk 22.000 gevangenen vervroegd vrijlaten. Hiermee wil de oud-acteur een groot gat in de Californische begroting dichten. Het begrotingstekort van CaliforniŽ is twaalf miljard dollar verspreid over twee jaar. De vervroegde vrijlatingen, waarvan gewelds- en zedendelinquenten uitgezonderd zijn, moeten jaarlijks 250 miljoen dollar besparen.

Als het plan wordt uitgevoerd, zou het de grootste vervroegde vrijlating zijn in de Amerikaanse geschiedenis. In heel CaliforniŽ zitten nu 172.000 gevangenen vast. De vrijlating zal Schwarzenegger veel kritiek op gaan leveren. Afgelopen zomer zei hij nog dat er meer gevangenissen moesten komen. Ook het recidivisme onder gevangenen is rond de 75 procent.

De Californische gevangenissen puilen uit en er zijn zelfs plannen om duizenden gevangenen in particuliere gevangenissen elders in het land onder te brengen. Het gevangeniswezen van de staat kost CaliforniŽ jaarlijks acht miljard dollar. Het is, na het federale gevangenissysteem, de grootste van de VS. Sommige gevangenissen hebben twee keer zo veel gevangenen als toegestaan.


Gouverneur Arnold Schwarzenegger (links) naast president George W. Bush