Auto's VS moeten 40% zuiniger in 2020

Icoon AmerikaDe Democraten in de Amerikaanse Senaat hebben ingestemd met een wetsvoorstel waarin het gemiddelde brandstofverbruik van auto's is vastgelegd. In 2020 moeten Amerikaanse personenauto's gemiddeld 15 kilometer kunnen halen uit een liter benzine.

Amerikaanse auto's halen op dit moment gemiddeld nog geen 11 kilometer uit een liter benzine. Volgende week gaat het wetsvoorstel naar het Huis van Afgevaardigden. President Bush heeft gezegd de wet te zullen ondertekenen.

Het is voor het eerst in 32 jaar dat het Amerikaanse brandstofgebruik wordt aangescherpt. De eis van 1 op 15 (6,6 liter/100 km, 35 mijl/gallon) is een aanscherping met 40 procent ten opzichte van de huidige situatie.

De normen zijn vergeleken met die van Europa nog steeds royaal. Al in 2012 moeten personenauto's die in Europa verkocht mogen worden gemiddeld 1 op 20 rijden. Het huidige Europese wagenpark is op dit moment al 40 procent zuiniger dan het Amerikaanse.

In het wetsvoorstel staat ook dat het gebruik van biobrandstoffen moet verviervoudigen in 2020. De wet zou 1,1 miljoen vaten olie per dag besparen; de helft van de huidige import uit het Perzische Golf.

Amerika verbruikt in totaal 25 procent van alle benzine en olie in de wereld, terwijl de Amerikanen slechts 4,5 procent van de wereldbevolking uitmaken. President Bush zei in zijn State of the Union van 2006, de Amerikaanse troonrede, dat Amerika olieverslaafd is en dat de olie vaak uit landen moet worden geïmporteerd waar de bevolking Amerika haat.

Ook is het wetsvoorstel een reactie op de val van de Amerikaanse auto-industrie. Er worden steeds minder onzuinige Amerikaanse auto's verkocht, terwijl de import van vooral zuinige Japanse auto's toeneemt door de sterk toegenomen olie- en benzineprijzen.