Vrijspraak in zaak doodgeslagen travestiet

Icoon JustitieDe rechtbank heeft gisteren de 27-jarige Giovanni M. vrijgesproken van het doodslaan van de Haagse travestiet Harry 'Harriët' Wiersinga. Het 55-jarige slachtoffer kreeg op 28 maart op het Spui onverwacht een enorme klap van een voorbijganger. Waarschijnlijk stoorde deze zich aan het verwijfde gedrag van Harriët.

Drie weken later overleed Harriët aan de gevolgen van een hersenbloeding na al die tijd op de intensive-care te hebben gelegen met een schedelbasisfractuur, verbrijzelde kaak, gebroken enkel en een klaplong. M. werd als snel na het incident opgepakt, maar Justitie kon het bewijs tegen hem niet rond krijgen.

Toch straf
Wel werd Giovanni M. gisteren veroordeeld tot 258 dagen cel en tbs met dwangverpleging. Tijdens zijn voorarrest stuitte de recherche namelijk op een aantal onopgeloste geweldsdelicten en bedreigingen die aan M. gelinkt konden worden.

M. wordt omschreven als een wandelende tijdbom die ieder moment kan ontploffen. Zijn strafblad telt zeven pagina's vol gewelddadigheden.

Het Openbaar Ministerie betwijfelt of de doodslag op de travestiet ooit nog wordt opgelost. Getuigen sprake indertijd over een gespierde, getinte dader, waarschijnlijk een Surinamer. M. voldeed wel aan dat profiel.