Genie ingezet bij verhelpen stroomstoring

Icoon OngelukSoldaten van de genie zijn vanochtend ingezet om te assisteren bij het verhelpen van de stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard. Het gebied zit sinds gisteravond half acht zonder stroom nadat een Apache-helikopter bij de Waal bij Heesselt tegen een hoogspanningsmast was gevlogen.

Volgens een woordvoerster van Continuon, de netbeheerder van elektriciteitsbedrijf NUON, is de hulp van de specialisten van de genie nodig omdat het gebied bij de hoogspanningsmast moeilijk te bereiken is. Dat komt door de sterke stroming en de hoge waterstand van de Waal. De militairen proberen het terrein met pontons bereikbaar te maken.

De operatie om de hoogspanningsverbinding tussen Rossum en Heesselt te herstellen was donderdagochtend in volle gang. Continuon heeft aan de noordkant van de rivier bij Heesselt veel medewerkers en groot materieel zoals hijskranen ingezet. Hoe lang het gaat uren voordat de verbinding is hersteld, kon de woordvoerster niet zeggen.

Circa 50.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. In de loop van de nacht heeft Continuon 4000 tot 5000 huishoudens via omleidingen weer op het net aangesloten. Bij kwetsbare gebouwen als bejaardenhuizen zijn aggregaten geplaatst.