Zestigjarige loopt protestmars tegen Bush

De zestigjarige John Nirenberg is het beu. Ondanks dat hij verklaart geen activist te zijn, is hij bereid de afstand van 725 kilometer van Boston tot Washington te voet af te leggen, om zo het bewind van George W. Bush een halt toe te roepen. Hij hoopt met deze eenmansactie de afzetting van de Amerikaanse president en diens vice-president Dick Cheney te bewerkstelligen.

Nirenberg vertrekt vandaag, en wil elke dag 24 kilometer lopen totdat hij het Capitool heeft bereikt. Tijdens de martelende tocht draagt hij een bord om zijn nek met de tekst "Red de grondwet. Zet Bush en Cheney af"

Zijn geweten is trouwens Nirenbergs drijfveer. "Ik wil gewoon niet die vent zijn die over vijf jaar zegt dat ik er spijt van heb dat ik niet ben opgestaan en iets gezegd heb."

De in New York geboren man wil naar eigen zeggen 'zijn burgerschap activeren'. Hij was eerder werkzaam voor de luchtmacht, gaf les aan de universiteit en was voorzitter van de School for International Training in Brattleboro te Vermont. Ook heeft hij drie boektitels op zijn naam staan.

Alle goede bedoelingen ten spijt, Nirenbergs nobel streven is gedoemd te mislukken. Volgens Nancy Pelosi, De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, ligt de de optie om een zogenoemde impeachment-procedure tegen Bush te starten niet op tafel.