Begluurder studentes gaat vrijuit

Icoon Justitie De rechtbank in Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie vandaag niet-ontvankelijk verklaard in de strafzaak tegen de 47-jarige Frits Z.†(Zwager) die met een webcam studentes jarenlang zou hebben bespied in een studentenhuis naast zijn woning. Dat heeft justitie bekendgemaakt.

Het OM werd niet-ontvankelijk verklaard omdat de politie in eerste instantie het huis van de verdachte zonder machtiging is binnengegaan. Ook is hiervan geen verslag gedaan. De rechtbank ziet dit als een grove nalatigheid, waarmee zowel de belangen van de verdachte als die van een behoorlijke rechtspleging zijn geschaad.

Het OM had 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geŽist. In december 2005 ontdekte een bewoonster van een meisjesstudentenhuis in het centrum van Amsterdam twee verborgen webcams in haar appartement. In twee zolderkamers in het pand aan de Fokke Simonszstraat was in een plank aan de muur een camera verstopt. De twee apparaten bleken met snoeren verbonden met een computer op de zolderkamer van het naastgelegen gebouw, waarvan Z. de mede-eigenaar is.

Op de computer vond de politie afbeeldingen van half ontblote vrouwen. Vier studentes van het buurpand herkenden zichzelf later op deze foto's. Z. wilde niet tegen de politie zeggen of de bewuste computer van hem is.

De officier van justitie stelde tijdens de rechtszaak dat de affaire ''beschamend en vernederend'' was voor de slachtoffers. Ook zouden zij bang zijn dat de foto's ooit nog eens op internet verschijnen.