LAKS neemt afstand van DWARS en geweld

Icoon OnderwijsHet Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft nadrukkelijk afstand genomen van de scholierenacties die gisteren plaatsvonden. Ook heeft LAKS geen goed woord over voor DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. DWARS riep dit weekend, tot onvrede van LAKS, de scholieren op actie te gaan voeren, terwijl LAKS juist had aangegeven dat de leerlingen naar school moesten gaan.

''Wij hebben scholieren opgeroepen naar school te gaan en zullen dat de komende dagen blijven doen'', aldus vicevoorzitter Jaap Oosterwijk van LAKS.

In de Wereld Draait Door hekelde gisteravond LAKS-voorzitter Sywert van Lienden de handelswijze van DWARS. Volgens hem wilden de GroenLinks-jongeren een graantje van de publiciteit mee pikken door de scholierenacties te claimen. Het was, zo zei Van Lienden, al lang duidelijk dat scholieren elkaar dit weekend onderling tot acties aanzetten. DWARS kwam daarop met de oproep om maandag te gaan staken. Wel moest het een ''lieve'' actie worden, zo zei DWARS nog.

Van Lienden: ''Nogal naïef om te denken dat na de rellen van vrijdag er maandag ineens lief actie zou worden gevoerd''. Grote afwezige was gisteren DWARS-voorzitter Joeri van der Hoff. Hij zegde 's middags een gesprek af met Van Lienden en ging ook niet in op een uitnodiging van de Wereld Draait Door.

Op haar website neemt DWARS wel afstand van het geweld van gisteren: ''We betreuren het ten zeerste dat de scholierenstakingen in verscheidene gevallen tot geweld en vernielingen hebben geleid. [...] Wij riepen zondag uitsluitend op tot 'lieve acties.' Helaas zijn de scholierenstakingen in sommige gevallen toch uit de hand gelopen. Het groepje raddraaiers die de stakingen aangrijpen om te rellen verziekt het voor de rest.''

Gisteren werden door het hele land bijna tweehonderd scholieren opgepakt bij stakingsacties. In de meeste gevallen betrof het scholieren die vuurwerk afstaken, met eieren gooiden of ramen en straatmeubilair sloopten.Boze scholieren in Amsterdam


Arrestatie boze scholier


Eiergooiertje in de kladden gevat


Foto's ©ANP