Nederlandse eenden onderzocht wegens vogelgriep

Icoon EpidemieDe Britse autoriteiten onderzoeken op dit moment een Nederlands transport met eendagseendenkuikens op verdenking van vogelgriep. Mogelijk dat dit transport de gevaarlijke H5N1 besmetting naar een boerderij in het oosten van Engeland heeft gebracht.

De Britse krant The Times schrijft vandaag dat een Nederlands transportbedrijf zaken gedaan heeft met het bedrijf in Suffolk. Het onderzoek spitst zich vooral toe op de chauffeur en op de vrachtwagens van het transport. Er wordt gekeken of er verbanden zijn met vogelgriepuitbraken in Duitsland en Tsjechië. Ook daar is de gevaarlijke H5N1 variant recentelijk ontdekt.

Deze week werden duizenden kalkoenen op de boerderij nabij Diss preventief geruimd en rond de boerderij is een veiligheidszone ingesteld. Eerder meldde het ministerie van Landbouw dat er recentelijk maar één identiek transport van Nederland naar Engeland zou zijn geweest, maar dat dat transport op ruim vijftig kilometer afstand zou zijn gebleven.

Sinds 2003 heeft de dodelijke H5N1 variant van de vogelgriep wereldwijd meer dan tweehonderd mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers vielen tot nu toe in Azië, met name Indonesië. Miljoenen dieren zijn door ziekte of uit voorzorg al afgemaakt.

de kuikens ontkennen alles