Nederlander wil geld van sint en Kerstman

Icoon ShockingGeld staat hoog op de sint- en kerstverlanglijst van Nederlanders. Zeker 36 procent van de Nederlanders krijgt tijdens de feestdagen in december het liefst contant geld cadeau. Dat blijkt uit het jaarlijkse Europese onderzoek naar sinterklaas- en kerstaankopen van Deloitte.

Naast geld zijn bij vrouwen boeken (48 procent), cosmetica (44 procent) en sieraden (31 procent) populair. Haar wens voor cadeaus als theatertickets, kleding en schoenen, sieraden en vakantietrips blijft echter vaak onbeantwoord door de partner. Vaders komen er bekaaid vanaf bij de verdeling van de pakjes: zij ontvangen in december de minst dure cadeaus.

Bij het kopen van cadeaus maakt men dit jaar opvallend veel gebruik van internet. Gaf in 2006 nog maar 1 procent van de consumenten aan op het internet de aankopen te doen, dit jaar is 8 procent dat van plan. De belangrijkste redenen voor deze trend zijn het gemak van levering aan huis, (43 procent), het vermijden van drukke winkels (30 procent) en meer keuze (15 procent).

Hoewel de consument nog steeds positief is over de Nederlandse economie, is dat vertrouwen het afgelopen jaar sterk gedaald. In lijn hiermee zijn de verwachte totale bestedingen voor de decemberfeestdagen minder dan in 2006, en blijven deze ook dit jaar sterk achter bij het Europese gemiddelde. Als belangrijkste redenen voor de afname van decemberaankopen noemt de Nederlandse consument een lager inkomen, minder beschikbaar spaargeld en ook de hoge prijzen voor etenswaren.