Kijkers boos op KRO's Spoorloos

Icoon TelevisieFans van het KRO-programma Spoorloos vinden dat ze door de programmamakers bij de neus zijn genomen in de uitzending van afgelopen maandag. Daarin trok Derk Bolt half Noorwegen door op zoek naar de Noorse vader van Piet Kooij. Uiteindelijk werd de man gevonden.

Maar al spoedig na de uitzending kwamen op de website van Spoorloos verontwaardigde berichten van kijkers binnen. Met één simpele zoekopdracht via Google was het adres en telefoonnummer van de gezochte oud zeeman Gudmund Aasheim te achterhalen. De eerste hit bij zoekmachine gaf de historische pagina uit een zeemansorganisatie, de tweede hit zijn telefoonnummer en adres.

De kijkers van Spoorloos vermoeden dat de makers voor een spannend en fraai stukje tv half Noorwegen doorkruisten, terwijl ze allang wisten waar Aasheim woonde. Bovendien was via Google eenvoudig een foto van de man te vinden waarop hij staat naast notabene de Noorse koning Herald.

Eindredacteur Paul Vertegaal verweert zich dat de uitzending in scène is gezet: ''Natuurlijk hebben wij zijn naam ook gegoogled en gebeld. Twee keer. Maar hij nam niet op. Zijn schoonzoon wist aannemelijk te maken dat dit niet de man was die we zochten. We zijn toen andere families gaan benaderen. Achteraf gezien was dat niet goed, want hij bleek toch de man te zijn die we zochten.''

Link: KRO-forum met kritische reacties.