Bush: Europees raketschild urgent

Icoon BuitenlandPresident Bush drong afgelopen dinsdag in een speech voor het National Defence University in Washington aan op een Europees raketschild. Het raketschild is bedoeld tegen aanvallen vanuit het Midden-Oosten en niet Rusland. Rusland is namelijk extreem tegenstander van een dergelijk raketschild. Bush: "De Koude Oorlog is over. Rusland is niet onze vijand." Eerder dreigde Rusland een dergelijk raketschild te bombarderen.

Bush waarschuwde dat Iran tegen 2015 waarschijnlijk de beschikking heeft over een nucleaire wapens die zowel Europa als de VS kunnen bereiken. Bush: "Met een dergelijk raketschild zouden agressieve acties van schurkstaten minder snel voorkomen."

De Russische minister van defensie Lavrov zei dat de Amerikaanse plannen zijn gebaseerd op een foutieve inschatting van de Iraanse dreiging. "Noord-Korea vormt een groot gevaar, niet Iran", zei Lavrov tijdens een bezoek aan Japan. Moskou meent dat het nog lang niet zover is dat Iran een potentieel gevaar vormt voor Europa en de VS.


Europees raketschild 'urgent'