Formule 1: Räikkönen redt kans op titel

Icoon Formule 1Kimi Räikkönen heeft zijn titelkansen intact gehouden door de Grand Prix van China te winnen. Fernando Alonso werd tweede, Lewis Hamilton viel uit.

Het begon net voor de start te regenen en nagenoeg het hele veld startte op intermediates. Fernando Alonso pakte bij de start de derde plaats van Felipe Massa, maar kreeg een bocht later de Braziliaan weer voor zich. Ralf Schumacher gooide zijn goede kwalificatie weg door in de eerste bocht te spinnen. Takuma Sato profiteerde van een touché tussen Anthony Davidson en Rubens Barrichello en haalde vervolgens Alexander Wurz in voor de veertiende positie.

Terwijl de regen wat leek te verminderen, ontstonden overal op de baan gevechten. Robert Kubica haalde Mark Webber in voor de achtste plaats, Jarno Trulli was veel sneller dan Heikki Kovalainen en pakte diens elfde plek, Rosberg en Wurz knokten om positie veertien. De Spyker had de verkeerde keuze gemaakt door voor volledige regenbanden te kiezen en moest beide auto's binnenhalen voor intermediates.

Terwijl vooraan Hamilton de snelste ronde steeds verbeterde en al acht seconden voorsprong had op Räikkönen, moest achteraan Davidson zijn wagen langs de baan parkeren. Hamilton maakte in ronde 15 zijn eerste stop, waarbij alleen getankt werd. Ook Massa, die daarna binnenkwam, behield zijn gebruikte intermediates, net als Alonso en Räikkönen. Ralf Schumacher probeerde Vitantonio Liuzzi buitenom in te halen voor de elfde plaats, maar stuurde te vroeg in en raakte de Scuderia Toro Rosso. Mark Webber en Alexander Wurz maakten beiden de gok door droogweerbanden te nemen, terwijl er meer regen voorspeld werd. Wurz zette direct de snelste raceronde neer en het voorbeeld van de twee werd gevolgd door een groot aantal andere coureurs.

Slechts minuten later begon het weer te regenen op de baan en maakte Sutil een zware crash mee. Ook Schumacher wist de wagen niet op de baan te houden, net als Rosberg. Hamilton kreeg problemen met de grip en kreeg gelijk Räikkönen om de oren. De Fin kon gebruik maken van een momentje van Hamilton in bocht negen en pakte de leiding. De Brit bleek echter meer problemen te hebben en leek een lekke rechterachterband te hebben. Bij het inrijden van de pitstraat gleed de McLaren naar buiten en kwam vast te staan in de grindbak. Het was de eerste keer dat Hamilton uitviel in de Formule 1.

Door alle commotie en een nieuwe pitstop van Räikkönen kwam Kubica aan de leiding. Hij kreeg echter snel problemen met de wagen en moest ook de auto bij de pitsingang parkeren. Dat gaf de leiding terug aan Räikkönen, op veilige afstand gevolgd door Alonso, Massa, Vettel en Button, die zelfs nog een plaats opschoof toen hij een mooie inhaalactie maakte op Vettel. Hij moest echter nog een pitstop maken en viel weg uit de top.

Op de zesde plaats ontstond een mooi gevecht tussen Liuzzi en Heidfeld. De Duitser was duidelijk sneller, maar had de grootste moeite om Liuzzi in te halen en moest genoegen nemen met de zevende positie. Räikkönen maakte maximaal gebruik van Hamiltons pech en won de race, gevolgd door Alonso, Massa, met Vettel op een mooie vierde plaats. Dat betekent dat de beslissing in het kampioenschap pas over twee weken in Brazilië zal vallen.
Meer (auto)sportnieuws lees je op FOK!sport.