Getuige zag ondergang Endstra van nabij

Icoon JustitieVoormalig advocaat Bram Zeegers heeft de ondergang van vastgoedmagnaat Willem Endstra, als gevolg van de afpersing door Willem Holleeder, van nabij meegemaakt. De in mei 2004 doodgeschoten Endstra nam Zeegers, bij herhaling in vertrouwen over wat hem overkwam.

Bovendien is Zeegers er zelf bij geweest toen Endstra werd bedreigd door Holleeder, zo verklaarde hij vandaag als getuige in het proces tegen Holleeder en enkele medeverdachten. Zeegers en zijn advocaat Jurjen Pen werden voor pers en publiek onzichtbaar gehouden door een groot zwart scherm. Bezwaren hiertegen van onder anderen de advocaat van Holleeder werden door de rechtbank terzijde geschoven.

Zeegers leerde Endstra eind jaren tachtig kennen. Een zakelijke band ontwikkelde zich tot een persoonlijke. Via Endstra leerde Zeegers ook Holleeder kennen, in de tweede helft van de jaren negentig. Endstra wilde Holleeder, die een jarenlange celstraf had uitgezeten voor de ontvoering van bierbrouwer Freddy Heineken, een tweede kans in het leven geven en deed daarom zaken met hem, aldus Zeegers.

Willem Holleeder wordt ook, samen met zijn compagnon Dino S., door de Amsterdamse recherche verdacht van de moord op Endstra in 2004. Daarvoor staat Holleeder in deze rechtszaak echter niet terecht. Alleen voor afpersing is hij in deze zaak†aangeklaagd.