Ruim 1500 buitenlanders vallen buiten pardon

Icoon PolitiekRuim 1500 buitenlanders hebben tot nu toe te horen gekregen dat ze niet onder de pardonregeling vallen. Ze voldoen niet aan de voorwaarden, bijvoorbeeld omdat ze mogelijk oorlogsmisdaden hebben gepleegd, een crimineel verleden hebben of te vaak hebben gelogen over hun identiteit.

Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft al aan ongeveer 15.000 (ex-)asielzoekers laten weten dat ze op grond van het pardon een verblijfsvergunning kunnen krijgen. Circa 11.000 van hen hebben het aanbod aanvaard.

In totaal vallen naar schatting 25.000 tot 30.000 mensen onder de regeling, die sinds 15 juni geldt. Wie een verblijfsvergunning kan krijgen, moet alle lopende juridische procedures intrekken. Inmiddels zijn zo'n 10.000 procedures ingetrokken. Daardoor neemt de druk op de IND en de rechtbanken af, aldus Albayrak.

De helft van de 1500 mensen die buiten het pardon zijn gevallen, mag nog rechtmatig in Nederland zijn op grond van lopende procedures. De IND zal die met voorrang afhandelen. Buitenlanders die zijn uit te zetten, worden overgedragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek. Die probeert hen te bewegen zelfstandig te vertrekken. Lukt dat niet, dan volgt gedwongen uitzetting. De Kamer spreekt woensdag over de voortgang van de pardonregeling.