Vechtpartij extreemrechts en -links in Amsterdam

Icoon PolitieDe politie heeft vanmiddag in Amsterdam een demonstratie van de extreemrechtse Nationalistische Volks Beweging (NVB) beŽindigd, nadat meteen bij het begin rond 13.00 uur gevechten waren uitgebroken.

De enkele tientallen NVB-aanhangers werden op het Surinameplein aangevallen door tegenstanders, op het moment dat de demonstratie begon. De politie haalde de vechtersbazen uit elkaar. Daarna werd iedereen gesommeerd uit elkaar te gaan en werd de actie gestaakt. De NVB-demonstranten werden in een bus afgevoerd.

De NVB'ers wilden demonstreren tegen de verplaatsing van een oorlogsmonument. Linkse actievoerders, verenigd in 'Antifascistische Actie Amsterdam', †hadden aangekondigd elders in het stadsdeel een tegendemonstratie te houden.

Het monument, een wit kruis, stond tot begin vorig jaar op de hoek van het plein waar de Westermoskee zou komen. De Baarsjes gaf het monument tijdelijk een andere bestemming omdat het toekomstig bouwverkeer in de weg stond. De NVB denkt dat het christelijk symbool in werkelijkheid het veld heeft moeten ruimen omdat er relatief veel moslims in het stadsdeel wonen. De verplaatsing zou een teken zijn van de vermeende islamisering van Nederland.

De actievoerders van de NVB waren van plan een nieuw wit kruis neer te zetten op de plek waar het originele exemplaar eerst stond. ''Jammer dat het voorbij is'', zei hun woordvoerder nadat de actie was beŽindigd. De linkse manifestatie op het Mercatorplein mocht wel gewoon doorgaan. ''De politie kiest voor de zijde van links'', aldus de NVB-woordvoerder.

Drie aanhangers van extreemrechts raakten bij de vechtpartij lichtgewond. De politie hield zes personen aan, aldus een woordvoerster. Het is onbekend tot welke partij zij behoren.Het verwijderde kruismonument. Op de achtergrond had de Westermoskee gebouwd moeten worden. (Terrein op de foto is inmiddels gesloopt en ligt nu braak)