Gedetineerde heeft recht op snelle tbs

Icoon Justitie Het ministerie van Justitie moet een gedetineerde die ruim twintig maanden wacht op overplaatsing naar een tbs-kliniek, voor 1 december daar onderbrengen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald.

De 41-jarige Hagenaar had een kort geding aangespannen tegen de Staat. Hij werd twee jaar geleden veroordeeld tot een maand celstraf en tbs. Omdat de gevangenisstraf er al lang en breed opzit, eiste hij onmiddellijk vanuit zijn cel te worden overgeplaatst naar een tbs-kliniek.

Volgens de rechtbank is de redelijke termijn van zes maanden wachttijd ruim overschreden. De rechter vond dit zwaarwegend genoeg om justitie te bevelen de man voor 1 december over te plaatsen.

De Hagenaar zit vast wegens diefstal, bedreiging en belediging. Zijn advocaat stelde dat ''het lijkt alsof meneer vergeten is''. De raadsman benadrukte dat de vergrijpen betrekkelijk klein waren. Maar omdat de man al een behoorlijk strafblad met kleinere misdaden had opgebouwd, kreeg hij als 'veelpleger' een celstraf opgelegd in plaats van een taakstraf.