Grote problemen nieuwe antiterreureenheid DSI

Icoon TerrorismeNet een jaar na de officiële presentatie staat het functioneren van de speciale antiterreureenheid Dienst Speciale Interventies (DSI) al serieus onder druk. De krijgsmacht- en politieonderdelen kunnen onvoldoende personeel voor dit elitekorps leveren.

Hierdoor kunnen veel minder mensen op de been worden gebracht dan de bedoeling is. Ook verlaten relatief veel mensen de DSI uit onvrede over de in hun ogen veel te beperkte inzet van de eenheid.

Verschillende bronnen rond de DSI maken zich om deze redenen zorgen over het bestaansrecht van deze speciale dienst, die volgens politie, defensie en politiek in Nederland juist een cruciale rol speelt bij het overmeesteren van gevaarlijke terroristen of criminelen. Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zegt dat hij deze geluiden ook uit het veld kent en herkent. Ook het Korps landelijke politiediensten (KLPD), waaronder de DSI onder valt, laat weten een aantal van deze problemen te herkennen. Hieraan wordt hard gewerkt, aldus de politiedienst.

In een reactie benadrukt het KLPD dat het wel goed is voorbereid om zijn taak uit te kunnen voeren. "De persoonlijke sterkte van de dienst is groeiende, maar blijft nog achter bij de doelstelling. Alleen indien zich meerdere calimiteiten tegelijktijd zouden voordoen, zou de DSI niet optimaal kunnen functioneren."

Bestuurlid Willem van de Pol van politiebond NPB zegt dat het hem bekend is dat Defensie haar handen van de DSI aftrekt, omdat ze zelf te weinig personeel heeft. Hij kondigt aan "het er niet bij te laten zitten".