Ouders van Tanja zwegen over FARC

Icoon BinnenlandsDe ouders van Tanja Nijmeijer, de Nederlandse vrouw die zich enkele jaren geleden in Colombia bij de guerrillabeweging FARC aansloot, hebben bewust enkele jaren niets over het verblijf van hun dochter in Colombia gezegd. De ouders deden dit uit veiligheidsoverwegingen. Dat lieten zijávanmiddag in een verklaring aan de NOS weten.

De Colombiaanse krant El Tiempo (De Tijd) maakte zondag bekend dat Nijmeijer haar dagboek achterliet toen zij moest vluchten voor het Colombiaanse leger. De militairen vonden de verhalen van de Nederlandse studente in het verlaten kamp van de FARC. De krant citeerde deze week uit haar dagboek.

Tanja zou de schuilnaam Eileen hebben gebruikt. Ze schreef over haar heimwee naar Nederland. Ook liet ze zich overwegend negatief uit over het leven bij de FARC. Zo noemde Tanja namen van andere mensen die actief zijn binnen de guerrillabeweging.

De ontdekking en de openbaarmaking van het boek schokte de familie. De ouders zijn bang dat de media-aandacht hun dochter in gevaar brengt. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) lietágisteren weten dat Nederland geen consulaire bijstand kan verlenen aan de vrouw, omdat het niet gaat om een vakantieganger in problemen. ''Als haar dagboeken kloppen, dan is zij vrijwillig tot een terreurorganisatie toegetreden''. In een interview met de Wereldomroep liet zijn Colombiaanse ambtgenoot Fernando Ara˙jo weten niet veel te kunnen doen voor Tanja.