Vrouwen gamen net zo vaak als mannen

Icoon GamesNederlandse vrouwen spelen vrijwel net zo vaak computerspelletjes als mannen. Van de ruim tien miljoen Nederlanders die internetten speelt ongeveer tweevijfde van zowel de mannen als de vrouwen minstens een kwartier per dag een game. Dit zijn dan zelden extreem gewelddadige games. Tweederde van de gamers vindt dat deze verboden moeten kunnen worden. Dit blijkt uit onderzoek TNS NIPO onder ruim achtduizend Nederlanders.

42 Procent van de Nederlandse vrouwen speelt minstens een kwartier per dag een game. Daarmee blijven de vrouwen niet achter bij de Nederlandse mannen waarvan 44 procent dit doet. Ook spelen mannen en vrouwen vrijwel even vaak. Alleen de groep zeer fanatieke gamers is onder vrouwen kleiner. Speelt zes procent van de vrouwelijke gamers meer dan twee uur per dag, onder de mannelijke gamers is dit twaalf procent.

Gemiddeld genomen zijn de mannelijke gamers jonger dan de vrouwen. Eenderde (34 procent) van de mannelijke gamers is jonger dan 25 jaar, onder de vrouwen is dit een kwart (25 procent).

Vrouwen hebben minder op met extreem gewelddadige games. Driekwart van de vrouwelijke gamers is van mening dat deze verboden moeten kunnen worden, 53 procent van de mannelijke gamers is het met hen eens.

De pc is nog steeds het meest gebruikte apparaat om games op te spelen (93 procent). Alleen, voor de spelcomputers worden veel meer én duurdere spellen verkocht. Het lijkt erop dat veel pc-gamers online gratis spellen spelen, en bij het kopen van een spel vaak wachten tot dit afgeprijsd is.

Naast de pc is de PlayStation 2 (sinds 2000 op de Nederlandse markt) het meest aanwezig, zestien procent maakt hiervan gebruik voor het spelen van games. Daarnaast is de Nintendo Wii aan een sterke opmars bezig.