Iran heeft meer dan 3000 uraniumcentrifuges

Icoon Buitenlands De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad heeft vandaag bevestigd dat zijn land beschikt over meer dan 3000 uraniumverrijkende centrifuges, die al in werking zijn. De islamitische republiek installeert elke week een nieuwe serie van 164 centrifuges, aldus de president.

De uitspraak spreekt cijfers van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) tegen, die twee weken geleden in een rapport melding maakte van een krappe 2000 werkende centrifuges en ruim 650 andere die zich in diverse stadia van installatie zouden bevinden.

Eerder deze week kwam het IAEA in een rapport tot de conclusie dat het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma geen aanzienlijke hoeveelheden nucleaire brandstof produceert en ver beneden zijn capaciteit werkt.

Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken. De Iraanse regering spreekt dat tegen. De Verenigde Naties (VN) hebben het land al twee keer sancties opgelegd omdat het niet stopt met uraniumverrijking. De Verenigde Staten willen dat de VN-Veiligheidsraad Iran nieuwe sancties oplegt.