Gijzelaars Korea: 'Sorry voor de overlast'

Icoon BuitenlandsDe negentien Zuid-Koreanen die zes weken gegijzeld zijn gehouden in Afghanistan zijn zondag teruggekomen in Zuid-Korea.

Op het internationale vliegveld van Seoul boden zij tijdens een persconferentie herhaaldelijk hun excuses aan voor de problemen die zij voor 'onze regering en volk' hadden veroorzaakt en dankten zij voor vrijlating.

Een van de vrijgelaten gijzelaars beloofde dat de groep alle liefde en steun die zij ontvingen zal terugbetalen. "We zullen leven op een manier waardoor jullie trots op ons kunnen zijn", aldus Yukyung Shik. "Dat beloven we." Familieleden toonden foto's van de twee door de Taliban gedode mannelijke leden van de groep, onder wie de predikant die de missie van de jongeren leidde.

De gijzelaars werden de afgelopen week vrijgelaten nadat de fundamentalistische opstandelingen een akkoord hadden bereikt met de Zuid-Koreaanse regering. Seoul beloofde verder te gaan met een toch al voorgenomen terugtrekking uit Afghanistan. Ook heeft het zendelingen verboden het islamitische land te bezoeken.

De groep werd door Zuid-Korea met gemengde gevoelens opgewacht. Een deel van de Zuid-Koreanen bekritiseert de gereformeerde kerk die de groep uitzond, en de hulpverleners zelf omdat ze adviezen in de wind hadden geslagen om niet naar het gevaarlijke zuiden van Afghanistan te gaan.

De Taliban stelden zaterdag dat Zuid-Korea meer dan 20 miljoen dollar (ruim 14 miljoen euro) losgeld heeft betaald. De regering van het Oost-Aziatische land ontkent dat echter met klem.