Nederlandse sekstoerist krijgt te lage straf

Icoon Weird

Nederlanders die in het buitenland ontucht plegen met kinderen worden onvoldoende aangepakt. Dat staat in het onderzoek 'Wat we niet zien dat is er niet' van hulporganisatie Terre des Hommes, dat maandag naar de Tweede Kamer gaat.

Terre des Hommes onderzocht of Nederlandse sekstoeristen in Cambodja worden vervolgd of dat dit later in ons land gebeurt. Volgens de organisatie maken de Nederlandse autoriteiten nauwelijks gebruik van een vijf jaar geleden doorgevoerde wetswijziging die vervolging van sekstoeristen makkelijker maakt.

Volgens de opstellers van het rapport bestaat er in Nederland "geen aanpak voor de opsporing van kindersekstoeristen. Er wordt onvoldoende geïnvesteerd in het doorgronden van netwerken, lokaliseren van slachtoffers en het leggen van contacten met risicolanden."

In Cambodja zijn kinderen voor seksueel misbruik ruim beschikbaar door een combinatie van grote armoede en een gebrek aan ouderlijke bescherming. Soms verhandelen ouders hun eigen kind, zo staat in het rapport.

"De politie lijdt aan een absoluut gebrek aan middelen en expertise om kindermisbruik op te sporen. Een groot deel van de arrestanten is in staat om straffeloos het land te ontvluchten. Dit maakt Cambodja aantrekkelijk voor kindersekstoeristen. Naar schatting is 10 tot 20 procent van de toeristen die naar Cambodja gaan op zoek naar seks. Het is bekend dat zich hieronder ook Nederlanders bevinden."

Uit het onderzoek van Terre des Hommes komt naar voren dat justitie in Nederland sinds 2003 pas twee keer is overgegaan tot vervolging wegens seksueel misbruik van kinderen in het buitenland.