Taliban: Koreanen betaalden meer dan 20 miljoen

Icoon BuitenlandsDe Zuid-Koreaanse regering heeft de Taliban meer dan 20 miljoen dollar (14,6 miljoen euro) betaald om de negentien gijzelaars vrij te krijgen uit handen van de radicaalislamitische opstandelingen. Dat heeft een hoge leider van de Taliban vandaag gezegd.

''Wij gaan met het geld wapens kopen, ons communicatienetwerk vernieuwen en voertuigen aanschaffen om meer zelfmoordaanslagen mee te plegen'', aldus de rebellenleider.

Een functionaris van het presidentiële Blauwe Huis in Zuid-Korea ontkende met klem losgeld te hebben betaald. ''De twee voorwaarden waren het terugtrekken van Zuid-Koreaanse troepen en stoppen met zendingswerkzaamheden voor het einde van dit jaar.'' Omdat deze zaken al op het programma stonden, vermoeden critici een ander akkoord.

Ook de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Song Min-Soon ontkende. Het Aziatische land kwam internationaal onder vuur te liggen omdat het onderhandelde met de Taliban. Min-Soon zei dat de regering geen keus had.

De rebellen hielden de 23 christelijke hulpverleners zes weken lang vast. Zij brachten twee mannelijke leden om, maar lieten twee vrouwen eerder vrij als gebaar van goede wil. De overige negentien kwamen deze week vrij. De Koreanen zijn inmiddels onderweg naar Seoul, waar zij naar verwachting zondag aankomen.