Dean uitgegroeid tot gevaarlijkste orkaan

Icoon Ramp De orkaan Dean, die zich in de richting van Mexico verplaatst, is uitgegroeid tot een orkaan van de vijfde categorie op de schaal van Saffir & Simpson. Dat heeft het Amerikaanse National Hurricane Center maandag gezegd.

Hiermee is Dean uitgegroeid tot de zwaarste orkaan. Weerdeskundigen hebben windstoten gemeten van 256 kilometer per uur. De afgelopen dagen zijn in het Caribisch gebied zeker zes mensen omgekomen door de orkaan.

De Mexicaanse autoriteiten hebben met het oog op het naderend onheil de hoogste alarmfase afgekondigd voor het zuidoosten van Yucatan. De risicogebieden aan de Caribische kust van Mexico worden ontruimd, meldde de gouverneur van de betrokken deelstaat Quintana Roo. Het gaat om het toeristisch belangrijkste gebied van de regio.

De honderden Nederlandse toeristen die vakantie vieren in de Mexicaanse badplaatsen Playa del Carmen en Cancķn zullen waarschijnlijk weinig overlast ondervinden van het natuurgeweld. Als de orkaan de huidige koers voortzet, vallen de toeristische trekpleisters volgens reisorganisatie TUI Nederland buiten het bereik van Dean.

Lees meer over Dean op het forum