Crimineel wil leraar worden

Icoon BuitenlandsDe topgangster Philippe Lacroix (47 jaar) die betrokken was bij de ontvoering van Van den Boeynants en verschillende overvallen wil vanaf september les gaan geven aan volwassenen. Van de veertien jaar dat hij achter slot en grendel zat wegens zijn daden heeft hij de laatste jaren gebruik gemaakt van zijn opsluiting om een universiteitsdiploma te halen.

Lacroix, nu voorwaardelijk vrijgelaten, heeft met succes zijn thesis verdedigd en kan aan de slag als leraar Nederlands en Engels. Hij heeft al zicht op een baan maar wil voorlopig niet zeggen waar. Als tiener maakte Lacroix zijn studies niet af want hij vond dat hij met werken toch nooit zoveel zou kunnen verdienen als hij wou, dus ging hij het verkeerde pad op.

Buiten het feit dat hij betrokken was bij de genoemde ontvoering, pleegde hij ook overvallen op geldtransporten met behulp van explosieven en zware wapens waarbij een dode viel. Ook was hij betrokken bij de spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis van Sint-Gillis.

Nadat hij zijn humaniora afmaakte terwijl hij in de gevangenis zat, begon hij talen interessant te vinden. Hij sprak zowel Spaans als Italiaans en ging ook grammatica studeren. Daarna ging hij er ook Nederlands en Engels bij leren. Lacroix schreef zich in als student Germaanse filologie aan de UCL. Eén keer per week mocht hij uit zijn cel, deze dag gebruikte hij om in Louvain-la-Neuve les te volgen.

Sinds hij in december 2004 vrijkwam, verloopt de herintegratie van Lacroix vlekkeloos. De ex-gangster kan nu aan de slag als leraar. Op dit moment leeft hij van een OCMW-uitkering.
Topgangster Philippe Lacroix

Philippe Lacroix