Bush wil conferentie over Midden-Oosten

Icoon BuitenlandsDe Amerikaanse president George Bush heeft opgeroepen tot een internationale conferentie over het Midden-Oosten. Op de bijeenkomst in de herfst zouden Israël, de Palestijnen en buurlanden met elkaar moeten praten.

Volgens Bush moeten de gesprekken het vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang brengen. De Amerikaanse minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken gaat zich inzetten om de partijen over de streep te trekken. Israël en de Palestijnse president Mahmoud Abbas reageerden maandagavond al positief op het initiatief. Maar de radicaalislamitische Hamas-beweging, die de Palestijnse Gazastrook sinds juni beheerst, keurde het voorstel van Bush af.

De Amerikaanse president had in zijn oproep kritiek geuit op Hamas, dat Israël niet wil erkennen. Bush toonde zich opnieuw voorstander van een eigen staat voor de Palestijnen, maar dan moeten zij wel het geweld afzweren. Hij zei ook dat de Arabische staten die nog geen vrede met Israël sloten, een dialoog met de Israëlische regering zouden moeten beginnen.