Man-Yi raast over Japan

Icoon RampHet zuiden en zuidwesten van Japan zijn vandaag getroffen door een extreem zware tyfoon, de krachtigste in de regio sinds 1951. Volgens Japanse media zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor Man-yi, zoals de orkaan heet. De autoriteiten meldden zeker twee doden en meer dan zestig gewonden.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo zal het dodental vrijwel zeker oplopen. De windsnelheden liepen gedurende de tyfoon op tot 215 kilometer per uur. Meteorologen verwachten dat ook andere delen van Japan door Man-yi gegeseld zullen worden, onder meer in de sterk verstedelijkte regio's Tokio en Osaka.

Het vliegverkeer in Japan is ernstig ontregeld. Vele honderden vluchten zijn geschrapt, waardoor naar schatting 60.000 passagiers zijn gestrand op verscheidene luchthavens. Bij honderdduizenden mensen viel de stroom uit.

Vrijdag raasde de tyfoon al op volle kracht over het kleine Japanse eiland Okinawa. Daar viel de stroom uit en is nog niet exact bekend hoeveel schade er is.


Het verwachte pad van de tyfoon.


Meer informatie over Tyfoon Man-Yi en andere Orkanen vind je o.a. op het forum Hurricane season 2007#2 - Man-Yi heads for Japan!

Met dank aan Frutsel voor de submit.