Militair Uruzgan overleden in Utrecht

Icoon BinnenlandsEerste luitenant Tom Krist die dinsdag door een aanslag in Deh Rawod in Uruzgan zwaar gewond raakte, is vanmiddag rond half zes overleden in het ziekenhuis in Utrecht. Dat heeft Defensie vanavond bekendgemaakt.

Hij is de negende Nederlandse militair die om het leven komt tijdens de strijd in Afghanistan. De 24-jarige militair was eerder vandaag in kritieke toestand vanuit Afghanistan overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht.

Minister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie en Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn lieten weten diep geraakt te zijn door het verlies van Krist. ''Wij leven intens mee met zijn dierbaren.'' Zij betuigen zijn nabestaanden, vriendin en vrienden, collega's hun medeleven.

De bewindslieden benadrukken dat Tom Krist zich op moedige wijze heeft ingezet voor een betere toekomst voor de Afghaanse bevolking. ''Hij verdient groot respect'', aldus een verklaring. Tegelijk wijzen ze erop dat de Afghaanse bevolking erop kan blijven rekenen dat Nederland het werk van Tom voor vrede en veiligheid in Afghanistan zal voortzetten.

Tegelijk met Krist werden vandaag nog drie andere gewonde collega's naar Nederland teruggebracht en het Centraal Militair Hospitaal opgenomen. Defensie noemt hun toestand stabiel.

Het ministerie van Defensie heeft op zijn website een condoleanceregister geopend.

Met dank aan Snarf voor de submit.