Hittegolf Zuidoost Europa kost 30 levens

Icoon WeerDe hittegolf die nu aan de gang is in Zuidoost Europa heeft ongeveer 30 levens gekost. Vooral Griekenland en Albanië hadden vandaag veel last van storingen in de elektriciteitsvoorziening doordat airconditioners en koelapparaten teveel stroom gebruikten. In Roemenië vielen er negentien doden, waarvan veertien in de hoofdstad Boekarest. In de zuidelijke plaats Călăraşi verdronk een man toen hij verkoeling zocht in een rivier. De Roemeense autoriteiten verwachten in het weekend zware onweersbuien.

In het westen van Roemenië zaten tientallen dorpen zonder elektriciteit door een zware storm. In Servië verloren minstens zeven mensen het leven door de hitte. De autoriteiten raden de mensen af om naar buiten te gaan. In Macedonië was het ruim 40 graden en hadden vooral ouderen met hart- en ademhalingsproblemen last van de hitte. Eén van de drie doden in Albanië was een 43-jarige vrouw die bezweek terwijl zij aan het werk was op het land. In Kucove werd de jeugd naar gezondheidscentra gebracht en in heel Albanië regelde het ministerie van Volksgezondheid speciale opvangruimtes met airconditioning.

In Tirana viel deze week vaak de elektriciteit uit. Door de droge winter is een te lage waterstand ontstaan in de stuwmeren bij waterkrachtcentrales. Het staatselektriciteitsbedrijf van Griekenland hielp de Albanezen, maar ook in Griekenland waren er problemen met de stroomvoorziening. In de hoofdstad Athene was het 40 graden en zelfs 45 graden op het eiland Rhodos. Deze maand wordt volgens meteorologen in Griekenland de warmste in negentig jaar.