Nederlander komt om in Uruzgan

Icoon BuitenlandsBij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse provincie Uruzgan is vandaag een 20-jarige Nederlandse militair om het leven gekomen. Drie Nederlandse militairen raakten gewond. Hun toestand is stabiel.

Dat heeft Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, vandaag gezegd tijdens een persconferentie. Ook vijf Afghaanse kinderen vonden de dood.

De explosie betrof een zelfmoordaanslag op een konvooi van de Navo. De aanslagpleger was in de Afghaanse provinciehoofdstad Tarin Kowt in een met explosieven geladen auto op het konvooi ingereden en liet het voertuig daar exploderen. Berlijn sprak van een "laffe aanslag".

Families
Niet alle families van de betrokken militairen zijn nog ingelicht. Defensie heeft hen nog niet kunnen bereiken. Berlijn betreurt dat zeer.

Dit keer is afgeweken van de standaardprocedure om het nieuws pas te brengen als de familie is ingelicht. "Berichtgeving van de internationale media dwong ons hiervan af te wijken", aldus Berlijn.

Geweld
De militair is de tweede Nederlander die in Afghanistan omkomt door geweld. Vier Nederlanders kwamen door ongelukken om het leven; ÚÚn pleegde zelfmoord.

Met dank aan swen78,Andyy,Party_P,ScudRaket,bersenka,Kwezel voor de submit.