Hamas verovert belangrijk bolwerk Fatah

Icoon Isra묯PalestinaStrijders van Hamas hebben vandaag een belangrijk bolwerk van politieke rivaal Fatah in Gaza-stad veroverd. Na zware gevechten nam Hamas het hoofdkwartier van de Preventieve Veiligheidsdienst in. Daarbij vielen zeker veertien doden, aldus de BBC.

De meeste doden zijn mensen van Fatah. Hamas probeert de macht in de Gazastrook over te nemen. Na vijf dagen van gevechten heeft de beweging bijna heel Gaza onder controle. Volgens het persbureau AFP heeft de strijd al meer dan honderd levens geëist.

Hamas-strijders vallen kantoren van Fatah en de posten van de door Fatah gedomineerde veiligheidsdiensten aan. Fatah ontkende dat het hoofdkwartier van de Preventieve Veiligheidsdienst was gevallen, maar een tv-station van Hamas toonde beelden van Hamas-strijders in het gebouw.

Standrechtelijke executies
Volgens een getuige geciteerd door de krant Haaretz worden Fatah-strijders bij het gebouw van de Preventieve Veiligheidsdienst standrechtelijk geëxecuteerd. Jihad Abu Ayad: ''Ze executeren ze een voor een.'' Volgens hem worden ze meegenomen naar de duinen en daar doodgeschoten.

Hamas heeft Fatah-strijders tot vrijdagmiddag 18.00 uur (Nederlandse tijd) gegeven om de wapens neer te leggen. ''Gaza is verloren'', liet een hoge medewerker van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zich in het gezelschap van diplomaten vandaag ontvallen.

Superieur
De strijdkrachten van Fatah zijn in aantallen superieur aan Hamas, maar worden desondanks onder de voet gelopen door de beter bewapende en gedisciplineerde Hamas-troepen. Abbas zou intussen elitetroepen opdracht hebben gegeven de strijd met Hamas aan te gaan.

Hamas-zegsman Sami Abu Zuhri sprak van de tweede bevrijding van Gaza na de terugtrekking van Israël in 2005. ''Er zal geen dialoog komen met Fatah, alleen het zwaard en het geweer'', zei vooraanstaand Hamas-functionaris Nezar Rayyan tegen Hamas-radio.


Hamasstrijders

Met dank aan persian2008 voor de submit.