'Meer wegen aanleggen is niet nodig'

Icoon File'Telewerken' is het toverwoord om de files op te lossen. Dat adviseert consultancybedrijf Capgemini op basis van onderzoek. Ook het gesubsidieerd verhuizen naar plaatsen dichter bij het werk kan een bijdrage leveren.

Het aanleggen van meer wegen is volgens Capgemini niet nodig, aangezien er buiten de spits voldoende capaciteit is op de weg. Ook over kilometerheffing zijn de onderzoekers kritisch. "De vraag is immers hoe de relatie tussen financiŰle prikkels en gedrag is." De grote drukte komt namelijk door zakelijke rijders die de kilometerheffing toch niet in de eigen portemonnee voelen. Voor deze rijders is de kilometerheffing volgens Capgemini vaak een kostenpost die wordt doorberekend aan de klant.

Daarom moet de bestaande capaciteit beter benut worden, vindt Capgemini. Het onderzoek wijst uit dat er veel animo bestaat voor thuis- en telewerken en gesubsidieerd verhuizen naar plaatsen dichter in de buurt van het werk. Toch werkt slechts acht procent van de forensen bij een bedrijf dat mogelijkheden tot thuiswerken biedt, stelt Capgemini. Ongeveer de helft van de ondervraagde forensen geeft aan eventueel te willen verhuizen als dit financieel aantrekkelijk zou worden gemaakt.