Rechtszaak voor stelen oude schat

Icoon OpmerkelijkSpanje klaagt het Amerikaanse bedrijf Odyssey Marine Exploration aan voor het stelen van een enorme schat uit een wrak voor de kust van Gibraltar. Begin mei maakte het bedrijf uit Florida bekend zilveren en gouden munten ter waarde van 370 miljoen euro gevonden te hebben op de bodem van de Atlantische Oceaan. Waar de vondst precies gedaan was, wilde Odyssey toen niet zeggen.

Spanje is er achtergekomen dat de schat is gevonden in de Straat van Gibraltar, waar zo'n achthonderd scheepswrakken liggen. De meeste stammen af uit de koloniale tijd en zitten vol met zilveren munten en kunstvoorwerpen. De totale waarde wordt door deskundigen geschat op ruim honderd miljard euro. Spanje bewaakt deze rijkdommen op de zeebodem, maar vaak zijn de schatzoekers ze toch te slim af.

De schat uit het scheepswrak is waarschijnlijk de grootste die ooit naar boven is gehaald. Meer dan een half miljoen zilveren munten, honderden gouden munten en diverse kunstschatten wist het bedrijf uit Florida op te duiken.

Volgens het internationaal zeerecht heeft Spanje aanspraak op de buit als het wrak uit een Spaans schip komt of in Spaans water ligt (binnen 24 zeemijlen van de kust). Odyssey zegt dat het scheepswrak buiten dit gebied ligt, maar de Spaanse regering betwijfelt dit en heeft daarom een rechtszaak aangespannen bij de rechter in Florida.

Bij de Spaanse regering begonnen de alarmbellen te rinkelen door de grote geheimzinnigheid van de Amerikanen over de operatie 'Zwarte Zwaan', maar ze konden niks verdachts ontdekken in de Straat van Gibraltar. Drie weken lang hebben de schatzoekers met twee schepen de schat opgedoken, zonder dat de Spaanse controleposten het doorhadden. Ook aan het geavanceerde radarsysteem van de Spanjaarden voor de opsporing van illegale immigranten wisten ze te ontkomen.

Wel is zeker dat begin mei de munten in Gibraltar aan land zijn gebracht. Een Spaanse krant verkondigde dat meerdere vrachtwagens kleine witte containers vanaf een schip naar een onderaardse tunnel in Gibraltar vervoerden. "We vonden het wel raar dat op elk exemplaar het gewicht in kilo's en een code stond.", aldus een woordvoerder van de krant. Op 16 mei werden dezelfde emmers naar een Boeing 757 gebracht, die met de lading en een aantal bemanningsleden van Odyssey naar Florida vloog. Twee dagen later maakte het bedrijf bekend een unieke schat te hebben gevonden.

John Morris, woordvoerder van Odyssey, zegt dat hij de vindplaats van de schat nog steeds niet wil verklappen, omdat er in de buurt nog meer scheepswrakken liggen. Maar volgens hem is de nationaliteit van het wrak niet met zekerheid te bepalen.
Submitter:  Bron: Het Parool