Hoofdverdachte HIV-zaak is verpleger

MisdaadDe hoofdverdachte in de zaak van de opzettelijke HIV-besmettingen op homoseksparty's in Groningen, is een 48-jarige man die tot zijn arrestatie werkzaam was als verpleegkundige in Woonzorgcentrum St Jozef in Sappemeer. Het gaat om Peter M. uit Scharmer die ook af en toe werkte in zorgcentrum 't Blauwbörgje in Groningen.

Peter M. wordt door de andere verdachten gezien als de aanstichter van de HIV-zaak. Hij woonde in Scharmer samen met zijn eveneens 48-jarige partner Wim D. Het duo zou in een tweede woning in Groningen de seksfeesten hebben gehouden. Bij de verdachten zijn grote hoeveelheden spuiten, klysma's en drugs gevonden.

Door zijn werk zou Peter M. gemakkelijk aan de benodigdheden voor de injecties zijn gekomen. M. zou de injecties bij de slachtoffers hebben toegediend.

De vier verdachten, buiten M. en zijn vriend zijn dat een 33-jarige en een 34-jarige man uit Groningen, verklaren tot hun daden te zijn gekomen vanwege de kick en ter promotie van onveilige seks. Hun wordt poging tot zware mishandeling ten laste gelegd. Daarop staat een vrijheidsstraf van maximaal 16 jaar.

Het opzettelijk verspreiden van het HIV-virus is in de gayscène overigens geen incident. Berucht zijn de 'Bugchasers', homo's die zich vrijwillig laten besmetten met HIV. Maar er zijn ook lieden die het HIV-virus hebben en die onwillige slachtoffers drogeren en daarna injecteren met aidsbloed. Daarvan zijn wereldwijd slechts een paar voorbeelden bekend, waaronder nu dus Groningen als vermoedelijk meest schokkende.

Met dank aan patricia27 voor de submit.