Vijf jaar eis tegen Koerdische zanger

BuitenlandsTegen de Koerdische zanger Zulfu Kizildemir, beter bekend onder de naam Xemgin Birhat, is gisteren in Turkije 5 jaar celstraf geëist. Volgens de aanklager heeft de zanger in maart op een Koerdisch voorjaarsfestival een lied gezongen waarin de tot levenslang veroordeelde PKK-leider Abdullah Öcalan wordt verheerlijkt. Volgens de aanklager heeft Kizildemir zich hiermee schuldig gemaakt aan propaganda voor Öcalans verboden Koerdische Arbeiderspartij.

Kizildemir ontkende de beschuldigingen. Hij wees er op dat hij sinds 1977 in Duitsland heeft gewoond en zich daardoor niet bewust was geweest van de Turkse antiterreurwetten

Abdullah Öcalan zit, sinds hij 1999 in Kenia werd gearresteerd en naar Turkije werd vervoerd, in een cel op een eiland in de Zee van Marmara bij Istanbul. De Turkse regering beschouwt hem nog steeds als staatsvijand nummer één. Een Turks gerechtshof veroordeelde hem ter dood, maar zijn straf werd later onder druk van de Europese Unie omgezet in levenslang.

De Turkse staat zou de Koerden niet als een minderheid erkennen en hen rechten onthouden die andere minderheidsgroeperingen wel hebben. Onder druk van de Europese Unie hebben de Koerden recentelijk wel toestemming gekregen uitzendingen en onderwijs in de Koerdische taal te verzorgen. Critici vinden die concessies echter lang niet ver genoeg gaan.