Irak belangrijke inkomstenbron voor al-Qaeda

Icoon TerrorismeIrak is een belangrijke inkomstenbron geworden voor de top van al-Qaeda. Dat blijkt uit een groot onderzoek vorig jaar van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, aldus de Los Angeles Times vandaag.

Het hoofddoel van het onderzoek was het vinden van de verblijfplaats van Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda. Maar op dat vlak leverde het niets op.

In Irak zamelen aanhangers van al-Qaeda ''aanzienlijke bedragen'' in die bestemd voor de anti-Amerikaanse opstand, stellen anonieme Amerikaanse inlichtingenofficieren. Ook halen zij geld binnen met ontvoeringen van rijke Irakezen en andere criminele activiteiten. Dat geld wordt vervolgens doorgesluisd naar de top van al-Qaeda in het wetteloze stammengebied van Pakistan aan de grens met Afghanistan.

Door deze nieuwe geldstroom heeft het leiderschap van al-Qaeda zich kunnen versterken op een moment dat ze haar greep over het netwerk weer probeert te verstevigen, aldus de LA Times. Het betekent tevens een breuk met het verleden. Vroeger verdeelde de leiding van al-Qaeda vanuit zijn hoofdkwartier financiële middelen onder cellen in het buitenland.