Agente Habiba eindelijk begraven

Icoon BinnenlandsDe Vlaardingse agente Habiba Yaakoubi (34) is deze week dan eindelijk begraven. Haar lichaam stond al drie maanden boven de grond omdat de nabestaande ruzieden over de laatste wilsbeschikking van de agente. Haar Marokkaanse familie stond er op dat ze op een islamitisch kerkhof ter aarde zou worden besteld, terwijl haar Nederlandse ex-man, haar vriend en collega's meenden dat Habiba gecremeerd wilde worden.

Strijdpunt was een handtekening onder de wilsbeschikking van Habiba waarin stond dat ze gecremeerd wilde worden. Haar familie vertrouwde dat niet en meende dat die vervalst was. Een onderzoek van Justitie toonde aan dat de handtekening mogelijk inderdaad vervalst was. Daarop besloot burgemeester Bruinsma van Vlaardingen de knoop door te hakken en toestemming te verlenen voor een begrafenis.

Vlak voor de begrafenis diende er echter weer een kort geding, omdat de ex niet wilde dat ze islamitisch begraven zou worden. De rechter wees dat tenslotte af zodat het lichaam dan eindelijk deze week op een islamitische begraafplaats in Rotterdam kon worden begraven.

Haar politiecollega’s, vrienden en voormalig echtgenoot, waren niet bij de sobere plechtigheid aanwezig. Habiba's Marokkaanse familie was wel massaal uit Brabant naar Rotterdam afgereisd om haar de laatste eer te bewijzen.

In februari was Habiba overigens bijna gecremeerd. Maar haar lichaam werd op de dag van de crematie direct na de rouwdienst door Justitie in beslag genomen. In eerste instantie ging men ervan uit dat de politieagente een natuurlijke dood was gestorven, alhoewel haar familie daar aan twijfelde. Later kwam er info binnen die deed besluiten het lijk toch nader te onderzoeken. Uit dat onderzoek kwam geen strafbaar feit omtrent het overlijden naar voren.