Aandacht voor gedetineerde moeders

Icoon MisdaadDe regering gaat maatregelen treffen om de opvoeding van kinderen wiens moeder gevangen zit te verbeteren. Zulke kinderen vertonen vaker probleemgedrag dan hun leeftijdsgenoten die wel op hun moeders steun kunnen rekenen.

Om daar verandering in te brengen heeft Staatssecretaris Albayrak (Justitie) vandaag, op de Internationale Dag van het Gezin, het project 'Betere start' gestart. Dat houdt in dat gedetineerde moeders tijdens de laatste maanden van detentie en de eerste maanden na het ontslag opvoedondersteuning krijgen. Tijdens het traject mogen ze ook vaker op weekendverlof. Gevangenen in vrouwengevangenis Ter Peel die kinderen van twee tot tien jaar hebben, komen voor deze internationaal erkende behandeling in aanmerking. Na vijf jaar wordt het project geëvalueerd.

Daarnaast heeft Albayrak vandaag een rapport in handen gekregen van het Verwey-Jonker Instituut. Hierin wordt aangeraden om de bezoektijden voor gedetineerde moeders te versoepelen. Vaak zouden deze gelijktijdig zijn met de schooltijden van het kind. Daarnaast zou de overheid meer rekening moeten houden met de woonplaats van kinderen bij de plaatsing van hun moeders. Verder zou het verbod voor kinderen om op moeders schoot te zitten opgeheven moeten worden. Tot slot mag de bezoekersruimte kindvriendelijker worden ingericht, aldus het rapport.

Nederland telt in totaal vier penitentiaire inrichtingen voor vrouwen: in Breda, Zwolle, Nieuwersluis en Ter Peel. Ruim 3000 vrouwen zitten hier elk jaar voor korte of langere tijd vast. Naar schatting is 50 tot 70 procent van hen moeder van een of meer kinderen. In de opvoeding staan zij er vaak alleen voor.