'Gehoor agenten beschadigd door oordoppen'

Icoon PolitieDe plastic oordopjes die politiekorpsen sinds de invoering van het communicatiesysteem C2000 gebruiken, hebben bij tientallen agenten gehoorschade veroorzaakt. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Politie Bond. De dopjes worden onder meer gebruikt door motoragenten, hondenbegeleiders en tijdens evenementen.

Gebruikers van de dopjes hebben soms last van jeuk, irritaties en infecties en enkelen van hen hadden ingedeukte trommelvliezen. Dit kwam aan het licht nadat een agent naar het ziekenhuis moest omdat zijn oordopje zo diep in zijn oor zat dat het er met een mes moest worden uitgehaald.

De problemen zouden worden veroorzaakt doordat de dopjes vaak niet goed passen, te veel in het oor drukken en een sterk wisselend volumeniveau hebben. Als blijkt dat de gehoorschade daadwerkelijk wordt veroorzaakt door de nieuwe doppen, zullen deze moeten worden vervangen.

Een woordvoerder van het korps Landelijke Politiediensten zegt dat dit korps geen last heeft van de problemen, omdat daar op maat gemaakte doppen worden gebruikt voor iedere medewerker. Het korps Midden- en West-Brabant geeft aan gehoorbeschermers aan te willen schaffen.