Turkse regering haalt uit naar leger

De Turkse regering heeft zaterdag uitgehaald naar de legerleiding nadat de generale staf in een verklaring zijn zorgen had geuit over de presidentsverkiezingen. De Europese Unie waarschuwde de strijdkrachten buiten de politiek te blijven.

Volgens minister van Justitie en regeringswoordvoerder Cemil Cicek is het ''onvoorstelbaar in een democratische staat (...) dat de strijdkrachten zich uitspreken tegen de regering''. Hij zei dat ''de chef van de generale staf verantwoording verschuldigd is aan de premier''.

Premier Recep Tayyip Erdogan heeft inmiddels telefonisch contact opgenomen met opperbevelhebber Yasar Buyukanit over de verklaring. Cicek omschreef het gesprek als ''nuttig en productief''. Het Turkse leger heeft de afgelopen vijftig jaar vier keer een staatsgreep gepleegd.

De generale staf liet vrijdag weten dat het leger de verkiezing van een nieuwe president ''met zorg gade slaat''. Het leger herinnerde de politici er voorts aan dat de strijdkrachten nog steeds garant staan voor de seculiere staat en bereid zijn het secularisme te verdedigen.

Europees Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding) zei vandaag dat het belangrijk is dat de militairen de democratie overlaten aan de democratisch gekozen regering. Respect voor de democratie is een cruciale voorwaarde voor de kandidatuur van Turkije voor het lidmaatschap van de EU, aldus Rehn.