Kliklijn tegen frauderende ambtenaren

Icoon PolitiekMinister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil na de zomer een landelijk meldpunt openen tegen frauderende ambtenaren. Burgers en collega's kunnen hier desnoods anoniem terecht. Dat heeft de bewindsvrouw gezegd tijdens het congres 'De moraal van de macht' van de Vrije Universiteit. Vorig jaar is het aantal meldingen over frauderende rijksambtenaren en overheidsdienaren die integriteitsregels schenden, net als in voorgaande jaren gestegen.

In 2006 liepen 170 rijksambtenaren tegen de lamp. In het sociaal jaarverslag van 2005 werd een verdubbeling geconstateerd. In dat jaar lapten nog 136 rijksambtenaren de regels aan hun laars.

"Een stijgende lijn hoeft - hoe paradoxaal dat ook klinkt - geen slecht teken te zijn", stelde Ter Horst. Want dat er meer wordt geregistreerd, is voor haar ook een bewijs dat er meer aandacht is voor integriteit binnen de organisatie.

Bovendien wees de bewindsvrouw op de internationale ranglijst Transparency International waar Nederland het afgelopen jaar is gestegen van plaats 11 naar nummer 9 van minst corrupte landen. Het beste jongetje van de klas is Finland.

Maar Ter Horst vraagt zich af of alle misstanden wel boven tafel komen en of ambtenaren voldoende vertrouwen hebben in de huidige klokkeluidersregelingen. Een onderzoek onder 30.000 ambtenaren van haar eigen ministerie heeft gezorgd voor deze twijfel.