Doodslaan scholier was 'wraakactie na roddel'

Het doodslaan van de 16-jarige scholier Gerd Nan van Wijk (zie foto links) is vrijwel zeker een wraakactie geweest na een uit de hand gelopen puberroddel, zo schrijft De Telegraaf vandaag. De jongen uit Heerhugowaard werd maandag op het schoolplein van de christelijke scholengemeenschap Jan Arentsz uit Alkmaar zo hard neergeslagen door de 17-jarige Alkmaarder Pepijn V., dat hij later in een ziekenhuis overleed.

Met het toetakelen van Gerd Nan zou Pepijn V. een vriend van hem hebben willen 'helpen'. Het slachtoffer zou zich na een avondje uit met deze vriend iets te lollig hebben uitgelaten over de reputatie van dit stapmaatje als meisjesversierder. Omdat de stapvriend hierdoor met de mond vol tanden kwam te staan tegenover zijn vriendin, zou Pepijn voor hem zijn opgekomen en Gerd Nan in elkaar hebben geslagen.

Verdachte Pepijn is binnenvaartmatroos en zat vorig jaar nog in een heropvoedingskamp in Frankrijk. Hij komt uit een artistieke Alkmaarse familie. Pepijns moeder heeft een dansschool in Alkmaar, zijn tante was bekend als zangeres van Vulcano en Mrs. Einstein en zijn broer Tommie acteerde in de film 'Afblijven' die vorig jaar uitkwam.

Internet
Ondertussen zijn de gegevens van de verdachte en zijn vrienden op heel wat internetfora en sites bekend gemaakt. Dat komt omdat zowel verdachte als slachtoffer profielen hadden op sites als Hyves. Ook de vriendin van Pepijn had daar een profiel, dat werd overspoeld met scheldkanonnades.

Verscheiden kranten spreken schande van de manier waarop vooral weblog GeenStijl met de affaire omgaat. Het Noordhollands Dagblad noemt het eerste bericht over de zaak op GeenStijl een ''provocerend artikel'' waarin de Alkmaarse jongen voluit en als zekere dader wordt genoemd. Ook werd zijn foto ongecensureerd geplaatst.

''De redacteur van GeenStijl sluit af met de aanbeveling de 17-jarige te berechten als volwassene. De opruiende toon van het artikel leidde tot honderden reacties met verwensingen en bedreigingen'', aldus het NHD. De Volkskrant schrijft dat binnen luttele minuten alle informatie beschikbaar was over de dader, het slachtoffer, de familie, vrienden en vriendinnen op internet omdat GeenStijl linkte naar de internetprofielen. Daardoor konden mensen in reacties op internet volgens de krant ''anoniem vrij schieten''.

Ook dagblad Sp!ts gaat in op de rol van internet in deze affaire. De gratis krant schrijft dat nog voordat er een rechter aan te pas kwam, de vermoedelijke dader op internet al was veroordeeld. GeenStijl-eigenaar Dominique Weesie geeft in de krant toe dat zijn site zelf de broodnodige aanwijzingen voor de speurtocht naar dader en slachtoffer op internet gaf. ''Maandagavond rond half twaalf kregen wij officieus bevestigd dat de Pepijn V. uit Alkmaar was opgepakt door de politie. Zijn naam was al eerder opgedoken in een aantal fora. Maar wij publiceren pas als we aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weten dat we de goede naam hebben. De bevestiging kwam uit een betrouwbare bron, je moet daarbij denken aan politiekringen.''

GeenStijl reageert vandaag op de ophef met de mededeling dat de verdachte, ''die al eerder wegens openlijke geweldpleging in een heropvoedingskamp heeft gezeten, gewoon zijn handjes thuis had moeten houden. Dan had, op zijn nep-gangstervriendjes na, niemand ooit over Pepijn gesproken. Met zijn poephoofd...''

Overigens werd er ook in reacties op FOK! onder het eerste bericht door users vrijuit gelinkt naar profielen van dader en slachtoffer en gespeculeerd over de reden van de 'schoolpleinmoord'. Bovendien citeerden wij zelf in het bericht enkele FOK!kers die ons mededeelden dat het slachtoffer met een boksbeugel op zijn slaap zou zijn geslagen, en dat de reden zou zijn dat hij gezoend zou hebben met de vriendin van de dader. Iets wat volgens De Telegraaf niet klopt. De dader zou met zijn vuist drie keer hard tegen Gerd Nans slaap hebben geslagen en ook de reden zou iets anders liggen.Pepijn V.

Met dank aan calvobbes voor de submit.