Hells Angels Amsterdam niet verboden

Icoon JustitieDe Amsterdamse afdeling van de Hells Angels wordt niet verboden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten. Eerder al werden de Hells Angels in Harlingen (chapter Northcoast) ook niet verboden verklaard.

Het Openbaar Ministerie richt momenteel een civiel offensief tegen de zes in Nederland bestaande chapters van de Hells Angels. Volgens officier van justitie Gert Oldekamp maken de individuele leden van de Angels zich stelselmatig en op grote schaal schuldig aan crimineel gedrag. Het gaat daarbij onder meer om de handel in wapens en drugs en het plegen van geweld en het dreigen daarmee.

De rechter stelde dat er weliswaar incidenten met Hells Angels zijn geweest maar dat het OM niet heeft kunnen aantonen dat deze de hele stichting zijn aan te rekenen. Er is daarom volgens de rechter geen sprake van een dusdanig ernstige situatie dat de stichting moet worden verboden omdat daden van individuele leden de stichting als rechtspersoon niet kunnen worden aangerekend.

''Aantasting van de vrijheid van vereniging is slechts in zeer uitzonderlijke gevallen mogelijk'', aldus de rechtbank. ''Er moet sprake zijn van structurele activiteiten die ons rechtsstelsel aantasten en de samenleving kunnen ontwrichten. Er mag bovendien geen andere vergaande maatregel beschikbaar zijn.'' Volgens de rechtbank voldoet de eis van het OM niet aan deze criteria. Het OM gaat in beroep tegen de uitspraak.

Justitie werkt al jaren aan een strafzaak tegen de Hells Angels. Dat moet mogelijk in oktober leiden tot een groot strafproces.