15 jaar cel en tbs voor doden Melanie Sijbers

Icoon JustitieDe rechtbank in Den Bosch heeft de 41-jarige Peter H. donderdag veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop. Tegen de man was achttien jaar gevangenisstraf en tbs geëist.

De rechter acht bewezen dat H. de scholiere op 7 september 2006 heeft meegelokt naar een loods waar hij haar dwong tot orale seks. In een bos bij Someren heeft hij het meisje gewurgd en verstopt.

Het slachtoffer werd twee weken later gevonden. Bewijs voor opzet en dus moord kon de rechter net als justitie niet ontdekken. De opgelegde gevangenisstraf is drie jaar korter uitgevallen dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist, omdat H. verminderd toerekeningsvatbaar is.

De verdachte heeft bekend dat hij Melanie Sijbers, het vriendinnetje van zijn stiefdochter, heeft gedood. H. ontkende echter dat hij haar seksueel heeft misbruikt.

De man is al vaker veroordeeld voor verkrachting en kreeg daarvoor al eerder tbs opgelegd. Tegen het advies in van de kliniek waar hij toen werd behandeld, gaf het Pieter Baan Centrum (PBC) in 2003 groen licht om zijn behandeling te beëindigen.

Afgelopen maanden verbleef de verdachte ter observatie in het PBC. Psychologen concludeerden dat H. verminderd toerekeningsvatbaar is. De kans dat hij later opnieuw de fout in gaat, wordt groot geacht. De verwachting dat een tbs-behandeling aanslaat is minimaal. Om de samenleving tegen hem te beschermen vroeg het Openbaar Ministerie de rechtbank om H. toch weer verplicht te laten opnemen en behandelen.



Melanie Sybers