D66: Is mevrouw Wilders nog Hongaars?

D66-fractieleider Alexander Pechtold zal wanneer er weer een confrontatie in de Tweede Kamer plaatsvindt met PVV-leider Geert Wilders, vragen hoe het zit met het paspoort van Wilders' echtgenote. De vrouw van Wilders komt uit Hongarije, en Pechtold wil weten of zij dat paspoort nog bezit.

Pechtold zegt dat het hem in feite geen lor interesseert of mevrouw Wilders een Hongaars paspoort bezit, maar dat hij Wilders' achterban een spiegel wil voorhouden. ''Je kunt laten zien dat hij vaak inconsequent is.'' De D66'er denkt dat zijn aanpak beter werkt dan een puur zakelijk debat. ''In het verleden zijn democratieŽn kapot gegaan aan politieke correctheid. Dictaturen ontstaan als de democratie niet functioneert of als er geen tegenwicht wordt geboden wanneer die wordt uitgehold.''

Andere Tweede Kamerfracties willen Wilders juist wel zakelijk benaderen. Alhoewel er volgens het Parool binnen de VVD vraagtekens worden gezet bij de steun die Wilders kreeg bij zijn aanvraag voor een spoeddebat over de nevenfunctie van PvdA-Kamerlid Khadija Arib.

Wilders heeft nog geen reactie gegeven. Mede vanwege de continue reeks van bedreigingen aan zijn adres, houdt hij zijn vrouw tot nog toe buiten de publiciteit.